• PORADY I WSKAZÓWKI

    Porady i Wskazówki:

    Ogólne porady:

    • Patelnie i garnki Lagostina nie mogą być używane w kuchenkach mikrofalowych.

    • Nie zalecamy używania patelni do smażenia np. frytek.

    • Nie zostawiaj uchwytu patelni wystającego poza krawędź płyty grzejnej kuchenki.

    • Zachowaj szczególną ostrożność w trakcie gotowania w pobliżu dzieci, zwierząt i innych ludzi. Nigdy nie stawiaj rozgrzanej patelni na podłodze, blisko krawędzi stołu. Pozwól jej wystygnąć poza zasięgiem dzieci.

    • Używaj wieczka w celu uniknięcia poparzenia gorącą wodą.

    • Zachowaj szczególna ostrożność w trakcie gotowania z użyciem oleju, patelnie nie powinna być przepełniona, a temperatura nie powinna być zbyt wysoka ( przeczytaj informacje umieszczone na butelce oleju).

    • Zalecamy stosować rękawiczek kuchennych w trakcie trzymania uchwytów i rączek.

    • Jeśli się zdarzy że olej na patelni się zapali wyłącz palnik i przykryj patelnie mokrym ręcznikiem i zostaw go na 30 minut zanim go zdejmiesz.

    • Jeśli patelnia nagrzeje się zbytnio pozostaw ją do ostygnięcia ze względu na możliwość stopienia aluminium zawartego w warstwie bazowej.

    • Nie zostawiaj gotującego się jedzenia bez nadzoru.

     

    PRZED PIERWSZYM UŻYCIEM:

    • Usuń opakowanie, naklejki, etykiety, metki. Umyj patelnię lub garnek w ciepłej wodzie z mydłem, opłucz wysusz dokładnie.


    UŻYWANIE PATELNI I GARNKÓW ZE STALI NIERDZEWNEJ I MIEDZI:

    • Dopasuj ogień lub wielkość płyty grzewczej do średnicy patelni ( w celu uniknięcia zniszczenia rączki ).

    • Nie dopuść, aby płomienie z kuchenki gazowej pojawiły się po bokach patelni. Ustaw patelnie centralnie nad źródłem ciepła (to zapobiegnie bezpośredniemu kontaktowi rączki z wysoką temperaturą).

    • Nigdy nie podgrzewaj tłuszczu bądź oleju do zbyt wysokiej temperatury – patelnia dymi, zapala się olej bądź olej robi się czarny.

    • Przypalone mleko można bardzo łatwo usunąć. Podgrzej wodę do momentu aż zacznie ona bulgotać, zabrudzenia można wtedy bardzo łatwo usunąć.

    • Nigdy nie nagrzewaj pustej patelni i nie pozwól wodzie całkowicie wyparować. To może uszkodzić warstwę bazową.

    • W celu uniknięcia kipienia nie napełniaj patelni powyżej dwóch trzecich pojemności.

    • Nie używaj do patelni wybielacza lub produktów na bazie chloru  gdyż jest to środek bardzo żrący, niebezpieczny dla stali nierdzewnej nawet jeśli jest rozcieńczony. Spowoduje on pojawienie się malutkich wgłębień na powierzchni lub spowoduje że stal stanie się mało atrakcyjna i źle wpłynie na jakość gotowania.

    • Nie dopuść, aby woda wyparowała całkowicie, gdyż to może doprowadzić do powstania przebarwień, zniszczenia patelni lub warstwy bazowej.

    • Staraj się ni używać patelni do przyrządzania kwasowych, słonych bądź tłustych potraw. 

    • Zawsze dodawaj sól do gotowanej wody. Rozpuść sól mieszając wodę.

    • Może się zdarzyć, że:

    - ziarenka soli dodane do zimnej wody mogą zniszczyć stal nierdzewną i przyczynić się do powstania małych plam, lub czasami białe lub czerwone kropki. Plamki nie wpływają na jakość i użytkowanie patelni.

    - po poddaniu patelnię zbyt wysokiej temperaturze mogą wystąpić małe, białe plamki osadu jako naturalnej konsekwencji występowania twardej wody. Mogą się również pojawić niebieskawe pierścienie spowodowane występowaniem skrobi w niektórych składnikach takich jak ryż lub makaron.
    - Te plamy można bardzo łatwo usunąć, wystarczy przetrzeć patelnię zwilżoną ściereczką pokropioną sokiem z cytryny, vinegret lub specjalnym środkiem do czyszczenia stali nierdzewnej.


    CZYSZCZENIE PATELNI I GARNKÓW:

    • Po każdym użyciu umyj patelnię gorącą wodą z płynem do mycia naczyń a następnie dokładnie spłucz wodą.

    • Nie używaj metalowych gąbek, waty stalowej ani ścierających proszków do czyszczenia. 

    • Nigdy nie nalewaj zimnej wody na rozgrzaną patelnię. Nagła zmiana temperatury może spowodować wykrzywienie metalu, czego skutkiem może być nierówna powierzchnia.

    • Jeśli przypalisz jedzenie na patelni napełnij ją ciepłą wodą dodaj płynnego środka do mycia naczyń i pozostaw ją na około godzinę. Po upływie godziny umyj ją używając płynu do mycia naczyń i gąbki. Jeśli namaczanie nie wystarczyło zeskrob przypalone jedzenie używając niedrewnianych lub plastikowych akcesoriów kuchennych.


    ZMYWANIE W ZMYWARCE:

    • Produktów miedzianych nie należy zmywać w zmywarce. Powinny być zmywane tylko ręcznie. • Możesz zmywać w zmywarce patelnie i garnki Lagostina ze stali nierdzewnej natomiast rekomendujemy zmywanie ręczne w celu zachowania doskonałego wyglądu ( przeczytaj sekcję „uchwyty, rączki i pokrywki”)

    • Nie zostawiaj garnków i patelni w zmywarce po zakończeniu cyklu mycia.

    • Rekomendujemy aby suszyć dokładnie patelnie zaraz po myciu.


    OSZCZĘDZANIE ENERGII:

    Używaj energooszczędnych metod gotowania:

    • Patelnia powinna pokrywać płytę grzewczą tak ściśle jak to tylko możliwe. 

    • Używanie przykrywki w czasie gotowania zdecydowanie zmniejsza zużycie energii.

    • Używaj minimalnej ilość wody w patelni. Zagotuj szybko wodę przed zmniejszeniem ognia na gotowanie na małym ogniu. 

    • Jeśli używasz kuchenki gazowej nie dopuść aby płomienie pojawiły się po bokach patelni.

    DOPASOWANIE PATELNI DO PŁYTY GRZEWCZEJ:

    • Upewnij się, czy patelnia jest dostosowana do posiadanej przez Ciebie płyty grzewczej, informacje zawarte na opakowaniu patelni lub w katalogu.

    • Zawsze osuszaj podstawę patelni zanim zaczniesz gotować, zwłaszcza jeśli używasz jej na ceramicznej, halogenowej lub indukcyjnej płycie grzewczej. W przeciwnym wypadku patelnia może się przykleić do płyty.

    • W zależności od płyty grzewczej, której używasz, spód patelni może być porysowany bądź w inny sposób zaznaczony. Jest to zupełnie naturalne.

    Małe rondelki mogą potrzebować dodatkowej podpory, aby się nie przewróciły.

    UŻYWANIE PŁYTY HALOGENOWEJ LUB CERAMICZNEJ:

    • Jeśli używasz płyty ceramicznej dbaj aby zarówno płyta jak i dno garnka/patelni była czysta ( aby uniknąć przypalenia jedzenia do płyty grzewczej, a następnie zeskrobywania jedzenia ) 

    • Nie przesuwaj patelni po płycie grzewczej – zawsze podnoś patelnię do góry.


    UŻYWANIE PŁYTY INDUKCYJNEJ:

    • Indukcja jest metodą grzewczą, która podgrzewa w krótszym czasie niż inne źródła ciepła.

    • Powinieneś zapoznać się z instrukcją użytkowania dołączoną do płyty indukcyjnej.

    • Żółknięcie jest naturalne, użyj płynu do mycia naczyń lub środka czyszczącego ale tylko na powierzchni ze stali nierdzewnej. Pozwoli Ci to na przywrócenie nienagannego wyglądu Twojej patelni lub garnka.

    • Wydajność patelni może być ograniczona przez średnicę i moc Twojej płyty grzewczej.


    UCHWYTY, RĄCZKI, POKRYWKI:

    • Pozwól uchwytom, rączkom, pokrywkom wyschnąć po myciu.

    • Szklane pokrywki są odporne na temperaturę do 260°C (500°F). Jednakże gdy upadną lub zostaną wystawione na zbyt gwałtowną zmianę temperatury mogą pękać. (pozwól aby szkło wystygło zanim włożysz je do wody). Takie uszkodzenia nie są objęte gwarancją.

    • Patelnie i garnki Lagostina, które posiadają uchwyty ze stali nierdzewnej mogą być używane w kuchenkach mikrofalowych natomiast garnki i patelnie z uchwytami ze stali nierdzewnej i bakelitu można używać w kuchenkach mikrofalowych do 180C.

    • Bakelitowe uchwyty i rączki mogą być używane w kuchence mikrofalowej do temperatury 180°C (350°F) maksymalnie przez 1 godzinę.

    • Używaj w kuchence mikrofalowej wyłącznie patelni, które mają na opakowaniu informacje, że mogą być używane w kuchence mikrofalowej. Nie przekraczaj rekomendowanej temperatury.

    W zależności od linii z której jest patelnia lub garnek, średnice mogą być zarówno średnicami mierzonymi wewnątrz jak i na zewnątrz produktów. Proszę zapoznać się z informacjami zawartymi na opakowaniu bądź w katalogu.

     

    Porady i Wskazówki:

    Ogólne porady:

    • Patelnie i garnki Lagostina nie mogą być używane w kuchenkach mikrofalowych.

    • Nie zalecamy używania patelni do smażenia np. frytek.

    • Nie zostawiaj uchwytu patelni wystającego poza krawędź płyty grzejnej kuchenki.

    • Zachowaj szczególną ostrożność w trakcie gotowania w pobliżu dzieci, zwierząt i innych ludzi. Nigdy nie stawiaj rozgrzanej patelni na podłodze, blisko krawędzi stołu. Pozwól jej wystygnąć poza zasięgiem dzieci.

    • Używaj wieczka w celu uniknięcia poparzenia gorącą wodą.

    • Zachowaj szczególna ostrożność w trakcie gotowania z użyciem oleju, patelnie nie powinna być przepełniona, a temperatura nie powinna być zbyt wysoka ( przeczytaj informacje umieszczone na butelce oleju).

    • Zalecamy stosować rękawiczek kuchennych w trakcie trzymania uchwytów i rączek.

    • Jeśli się zdarzy że olej na patelni się zapali wyłącz palnik i przykryj patelnie mokrym ręcznikiem i zostaw go na 30 minut zanim go zdejmiesz.

    • Jeśli patelnia nagrzeje się zbytnio pozostaw ją do ostygnięcia ze względu na możliwość stopienia aluminium zawartego w warstwie bazowej.

    • Nie zostawiaj gotującego się jedzenia bez nadzoru.

     

    PRZED PIERWSZYM UŻYCIEM:

    • Usuń opakowanie, naklejki, etykiety, metki. Umyj patelnię lub garnek w ciepłej wodzie z mydłem, opłucz wysusz dokładnie.


    UżYWANIE PATELNI I GARNKÓW ZE STALI NIERDZEWNEJ I MIEDZI:

    • Dopasuj ogień lub wielkość płyty grzewczej do średnicy patelni ( w celu uniknięcia zniszczenia rączki ).

    • Nie dopuść aby płomienie z kuchenki gazowej pojawiły się po bokach patelni. Ustaw patelnie centralnie nad źródłem ciepła (to zapobiegnie bezpośredniemu kontaktowi rączki z wysoką temperaturą).

    • Nigdy nie podgrzewaj tłuszczu bądź oleju do zbyt wysokiej temperatury – patelnia dymi, zapala się olej bądź olej robi się czarny.

    • Przypalone mleko można bardzo łatwo usunąć. Podgrzej wodę do momentu aż zacznie ona bulgotać, zabrudzenia można wtedy bardzo łatwo usunąć.

    • Nigdy nie nagrzewaj pustej patelni i nie pozwól wodzie całkowicie wyparować. To może uszkodzić warstwę bazową.

    • W celu uniknięcia kipienia nie napełniaj patelni powyżej dwóch trzecich pojemności.

    • Nie używaj do patelni wybielacza lub produktów na bazie chloru  gdyż jest to środek bardzo żrący, niebezpieczny dla stali nierdzewnej nawet jeśli jest rozcieńczony. Spowoduje on pojawienie się malutkich wgłębień na powierzchni lub spowoduje że stal stanie się mało atrakcyjna i źle wpłynie na jakość gotowania.

    • Nie dopuść aby woda wyparowała całkowicie, gdyż to może doprowadzić do powstania przebarwień, zniszczenia patelni lub warstwy bazowej.

    • Staraj się ni używać patelni do przyrządzania kwasowych, słonych bądź tłustych  potraw. 

    • Zawsze dodawaj sól do gotowanej wody. Rozpuść sól mieszając wodę.

    • Może się zdarzyć, że:

    - ziarenka soli dodane do zimnej wody mogą zniszczyć stal nierdzewną i przyczynić się do powstania małych plam, lub czasami białe lub czerwone kropki. Plamki nie wpływają na jakość i użytkowanie patelni.

    - po poddaniu patelnię zbyt wysokiej temperaturze mogą wystąpić małe, białe plamki osadu jako naturalnej konsekwencji występowania twardej wody. Mogą się również pojawić niebieskawe pierścienie spowodowane występowaniem skrobi w niektórych składnikach takich jak ryż lub makaron.
    - Te plamy można bardzo łatwo usunąć, wystarczy przetrzeć patelnię zwilżoną ściereczką pokropioną sokiem z cytryny, vinegret lub specjalnym środkiem do czyszczenia stali nierdzewnej.


    CZYSZCZENIE PATELNI I GARNKÓW:

    • Po każdym użyciu umyj patelnię gorącą wodą z płynem do mycia naczyń a następnie dokładnie spłucz wodą.

    • Nie używaj metalowych gąbek, waty stalowej ani ścierających proszków do czyszczenia. 

    • Nigdy nie nalewaj zimnej wody na rozgrzaną patelnię. Nagła zmiana temperatury może spowodować wykrzywienie metalu, czego skutkiem może być nierówna powierzchnia.

    • Jeśli przypalisz jedzenie na patelni napełnij ją ciepłą wodą dodaj płynnego środka do mycia naczyń i pozostaw ją na około godzinę. Po upływie godziny umyj ją używając płynu do mycia naczyń i gąbki. Jeśli namaczanie nie wystarczyło zeskrob przypalone jedzenie używając niedrewnianych lub plastikowych akcesoriów kuchennych.


    ZMYWANIE W ZMYWARCE:

    • Produktów miedzianych nie należy zmywać w zmywarce. Powinny być zmywane tylko ręcznie. • Możesz zmywać w zmywarce patelnie i garnki Lagostina ze stali nierdzewnej natomiast rekomendujemy zmywanie ręczne w celu zachowania doskonałego wyglądu ( przeczytaj sekcję „uchwyty, rączki i pokrywki”)

    • Nie zostawiaj garnków i patelni w zmywarce po zakończeniu cyklu mycia.

    • Rekomendujemy aby suszyć dokładnie patelnie zaraz po myciu.


    OSZCZĘDZANIE ENERGII:

    Używaj energooszczędnych metod gotowania:

    • Patelnia powinna pokrywać płytę grzewczą tak ściśle jak to tylko możliwe. 

    • Używanie przykrywki w czasie gotowania zdecydowanie zmniejsza zużycie energii.

    • Używaj minimalnej ilość wody w patelni. Zagotuj szybko wodę przed zmniejszeniem ognia na gotowanie na małym ogniu. 

    • Jeśli używasz kuchenki gazowej nie dopuść aby płomienie pojawiły się po bokach patelni.

    DOPASOWANIE PATELNI DO PŁYTY GRZEWCZEJ:

    • Upewnij się, czy patelnia jest dostosowana do posiadanej przez Ciebie płyty grzewczej, informacje zawarte na opakowaniu patelni lub w katalogu.

    • Zawsze osuszaj podstawę patelni zanim zaczniesz gotować, zwłaszcza jeśli używasz jej na ceramicznej, halogenowej lub indukcyjnej płycie grzewczej. W przeciwnym wypadku patelnia może się przykleić do płyty.

    • W zależności od płyty grzewczej, której używasz, spód patelni może być porysowany bądź w inny sposób zaznaczony. Jest to zupełnie naturalne.


    UŻYWANIE PŁYTY HALOGENOWEJ LUB CERAMICZNEJ:

    • Jeśli używasz płyty ceramicznej dbaj aby zarówno płyta jak i dno garnka/patelni była czysta ( aby uniknąć przypalenia jedzenia do płyty grzewczej, a następnie zeskrobywania jedzenia ) 

    • Nie przesuwaj patelni po płycie grzewczej – zawsze podnoś patelnię do góry.


    UŻYWANIE PŁYTY INDUKCYJNEJ:

    • Indukcja jest metodą grzewczą, która podgrzewa w krótszym czasie niż inne źródła ciepła.

    • Powinieneś zapoznać się z instrukcją użytkowania dołączoną do płyty indukcyjnej.

    • Żółknięcie jest naturalne, użyj płynu do mycia naczyń lub środka czyszczącego ale tylko na powierzchni ze stali nierdzewnej. Pozwoli Ci to na przywrócenie nienagannego wyglądu Twojej patelni lub garnka.

    • Wydajność patelni może być ograniczona przez średnicę i moc Twojej płyty grzewczej.


    UCHWYTY, RĄCZKI, POKRYWKI:

    • Pozwól uchwytom, rączkom, pokrywkom wyschnąć po myciu.

    • Szklane pokrywki są odporne na temperaturę do 260°C (500°F). Jednakże gdy upadną lub zostaną wystawione na zbyt gwałtowną zmianę temperatury mogą pękać. (pozwól aby szkło wystygło zanim włożysz je do wody). Takie uszkodzenia nie są objęte gwarancją.

    • Patelnie i garnki Lagostina, które posiadają uchwyty ze stali nierdzewnej mogą być używane w kuchenkach mikrofalowych natomiast garnki i patelnie z uchwytami ze stali nierdzewnej i bakelitu można używać w kuchenkach mikrofalowych do 180C.

    • Bakelitowe uchwyty i rączki mogą być używane w kuchence mikrofalowej do temperatury 180°C (350°F) maksymalnie przez 1 godzinę.

    • Używaj w kuchence mikrofalowej wyłącznie patelni, które mają na opakowaniu informacje, że mogą być używane w kuchence mikrofalowej. Nie przekraczaj rekomendowanej temperatury.

    W zależności od linii z której jest patelnia lub garnek, średnice mogą być zarówno średnicami mierzonymi wewnątrz jak i na zewnątrz produktów. Proszę zapoznać się z informacjami zawartymi na opakowaniu bądź w katalogu.

  • PYTANIA I ODPOWIEDZI 
     
    1. Dlaczego na wewnętrznej części mojej patelni ze stali nierdzewnej znajduje się biały osad?Jak go usunąć?
    2. Dlaczego na patelni/garnku ze stali nierdzewnej pojawiły się rysy lub/i wklęśnięcie po kilkakrotnym użyciu?
    3. Czy miedziane garnki i patelnie zaśniedzieją po użytkowaniu ich przez długi czas?
    4. Czy mogę używać mojego garnka/patelni w piekarniku?
    5. Czy można myć patelnie Lagostina w zmywarce?
    6. Jak należy myć patelnie i garnki Lagostina?
    7. Co oznacza symbol 18/10 podawany przy stali nierdzewnej?
    8. Dlaczego po pierwszym użyciu zostaje sinawe przebarwienie?
    9. Czy uchwyty ze stali nierdzewnej nagrzewają się?
    10. Problemem jest przywieranie jedzenia w czasie przyrządzania potraw. Jak można temu zapobiec?
    11. Czy wszystkie zestawy Lagostina posiadają taką samą gwarancję?
    12. Czy mogę używać produktów Lagostina w kuchence mikrofalowej?
    13. Jak płyta grzewcza jest odpowiednia dla Produktów Lagostina?


     
     
     


    1. Dlaczego na wewnętrznej części mojej patelni ze stali nierdzewnej znajduje się biały osad? Jak go usunąć?
    Biały osad jest spowodowany występowaniem w wodzie minerałów bądź skrobi podczas przyrządzania pewnych potraw. Wystarczy nalać odrobinę soku z cytryny lub sosu winegret i wytrzeć przebarwioną powierzchnię ręcznikiem papierowym bądź materiałowym


    2. Dlaczego na patelni/garnku ze stali nierdzewnej pojawiły się rysy lub/i wklęśnięcie po kilkakrotnym użyciu?
    Przyczyną wystąpienia zadrapań patelniach i garnkach ze stali nierdzewnej może być używanie metalowych akcesoriów kuchennych. Zadrapania nie wpływają negatywnie na przygotowywanie posiłków. Zalecamy stosowanie drewnianych bądź plastikowych akcesoriów kuchennych podczas gotowania. Zalecamy również aby nie używać tłuczka do ziemniaków bezpośrednio w garnku bądź patelni ze stali nierdzewnej. Sól należy dodawać do wody dopiero po jej zagotowaniu. Jeśli ziarenka soli znajdują się na stali nierdzewnej gdy jest zimna, mogą ją uszkodzić w trakcie topienia się pod wpływem rosnącej temperatury.


    3. Czy miedziane garnki i patelnie zaśniedzieją po użytkowaniu ich przez długi czas?
    Po długotrwałym użytkowaniu miedzianego garnka jego zewnętrzna powierzchnia może ściemnieć i zaśniedzieć. Takie przebarwienia są czymś normalnym i bardzo łatwo można je usunąć środkiem do czyszczenia miedzi. Używanie waty stalowej, metalowej szczotki i środków ścierających nie jest rekomendowane.


    4. Czy mogę używać mojego garnka/patelni w piekarniku?
    Oczywiście produkty Lagostina z uchwytami ze stali nierdzewnej mogą być używane w piekarniku także produkty Lagostina, które mają uchwyty ze stali nierdzewnej i bakalitu można używać w piekarniku do temperatury 180C. Bakalitowe rączki i uchwyty mogą być wstawione do piekarnika maksymalnie na 1 godzinę w temperaturze do 180C.


    5. Czy można myć patelnie Lagostina w zmywarce?
    Produkty miedziane nie powinny być myte w zmywarce, powinny być myte ręcznie.
    Patelnie Lagostina ze stali nierdzewnej jak i te pokryte powłoką nieprzywierającą, mogą być myte w zmywarce. Zawsze jest zalecane mycie ręczne, gdyż niektóre środki myjące mogą powodować korozję części aluminiowych. Dlatego właśnie aby patelnie wyglądały estetycznie rekomendujemy mycie ręczne(zobacz paragraf "Uchwyty i przykrywki").
    Jeżeli myjesz patelnie w zmywarce nie zostawiaj ich w urządzeniu po zakończeniu cyklu mycia.
    Zalecamy wysuszenie patelni zaraz po umyciu.


    6. Jak należy myć patelnie i garnki Lagostina?
    Po każdym użyciu umyj patelnię bądź garnek gorącą wodą z płynem do mycia naczyń.- nie używaj proszków czyszczących ani drucianych gąbek do czyszczenia.- nigdy nie polewaj nagrzanej patelni zimną wodą. Gwałtowna zmiana temperatury może spowodować wgniecenia. - jeśli przypalisz jedzenie, napełnij patelnię ciepłą wodą z płynem do mycia naczyń i mocz przez około godzinę. Po upływie tego czasu umyj patelnie gąbką z płynem do mycia naczyń. Jeśli namaczanie nie pomogło, zdrap przypalone jedzenie niemetalową łopatką, odpowiednią to takiego rodzaju patelni. Jeśli patelnia posiada powłokę nieprzywierającą, wytrzyj ją bawełnianą ściereczką nasączoną olejem, dzięki temu właściwości patelni nie ulegną zmianie.


    7. Co oznacza symbol 18/10 podawany przy stali nierdzewnej?
    Oznaczenie 18/10 przy stali nierdzewnej wskazuje procent chromu i niklu, jaki jest zawarty w stali. Dzięki temu stal posiada swoje nierdzewne właściwości. Chrom (18 ) nadaje stali połysk natomiast nikiel (10) zapobiega zatrzymywaniu w stali zapachów oraz żółknięciu po długim użytkowaniu. W patelniach oraz garnkach ze stali nierdzewnej zdarza się że aluminium jest stosowane jako podstawa, jednakże jest ono chronione przez tarczę ze stali nierdzewnej. Wszystkie patelnie i garnki Lagostina, które zawierają aluminium są chronione warstwą stali nierdzewnej bądź warstwą nieprzywierającą. Dzięki temu aluminium nigdy nie ma bezpośredniego kontaktu z jedzeniem.


    8. Dlaczego po pierwszym użyciu zostaje sinawe przebarwienie?
    Przebarwienie jest normalną reakcją stali nierdzewnej na temperaturę. Bardzo łatwo można je usunąć. Wystarczy nalać odrobinę soku z cytryny lub sosu winegret i wytrzeć przebarwioną powierzchnię ręcznikiem papierowym bądź materiałowym.


    9. Czy uchwyty ze stali nierdzewnej nagrzewają się?
    Zalecamy używanie rękawic kuchennych podczas trzymania uchwytów i rączek. Uchwyty ze stali nierdzewnej są mocne i nadają się do używania w piekarniku. Zrobione są z grubej stali nierdzewnej więc przewodzą ciepło bardzo powoli. Uchwyty boczne mogą nagrzać się szybciej niż długie uchwyty, gdyż znajdują się one bliżej patelni. Długość elementu nie powinna przewyższać rozmiaru patelni. Patelnie powinny przykrywać płytę kuchenki gazowej bądź elektrycznej tak blisko jak to tylko możliwe. Od czasu pozostawienia patelni na źródle ciepła oraz od ustawionej temperatury zależy po jakim czasie rączki się nagrzeją. Uchwyty ze stali nierdzewnej umieszczone na pokrywach będą nagrzewały się szybciej niż uchwyty boczne


    10. Problemem jest przywieranie jedzenia w czasie przyrządzania potraw. Jak można temu zapobiec?
    Jedzenie przywiera do patelni w czasie smażenia ze względu na zbyt wysoką temperaturę. W czasie gotowania w garnkach i patelniach zalecamy stosowanie średniej temperatury, która powinna być zmniejszona gdy rozpocznie się proces gotowania.


    11. Czy wszystkie zestawy Lagostina posiadają taką samą gwarancję?
    Patelnie Lagostina objęte są 25-letnią gwarancją na uszkodzenia wynikające z wad fabrycznych. Gwarancja ta nie obejmuje uszkodzeń powstałych na skutek niewłaściwego użytkowania, wykorzystywania do użytku profesjonalnego bądź uszkodzeń mechanicznych –upuszczenie lub uderzenie. Gwarancja nie pokrywa również reklamacji związanych z powstaniem rdzy, przebarwień lub zarysowań na wewnętrznej lub na zewnętrznej stronie produktu.. W celu uniknięcia wspomnianych niedogodności proszę postępować zgodnie z instrukcją obsługi załączoną do każdego produktu Lagostina.


    12. Czy mogę używać produktów Lagostina w kuchence mikrofalowej?
    Nigdy.


    13. Jak płyta grzewcza jest odpowiednia dla Produktów Lagostina?
    Patelnie Lagostina powinny być używane zarówno na kuchenkach elektrycznych jak i gazowych, większość jest także odpowiednia do używania na kuchence indukcyjnej. Wyjątek stanowią: Accademia produkt miedziany i Pandora 12 cm garnek do mleka.

  • GWARANCJA

    Patelnie Lagostina są objęte 25-letnią gwarancją na uszkodzenia powstałe w wyniku wad produkcyjnych.

    Gwarancja nie pokrywa uszkodzeń spowodowanych nieodpowiednim użytkowaniem, profesjonalnym wykorzystaniem, bądź uszkodzeniami mechanicznymi na skutek upuszczenia lub obicia. Gwarancja nie obejmuje przebarwień, plam powstałych na wewnętrznej warstwie spowodowanych stosowaniem produktów wywołujących przebarwienia oraz zadrapań na warstwie wewnętrznej i zewnętrznej wynikających z normalnego zużywania się patelni.
    Ważne jest aby stosować się ściśle do porad i wskazówek oraz instrukcji obsługi dołączonych do produktów Lagostina, gdyż ich przestrzeganie jest podstawowym wymogiem do skorzystania z gwarancji.

ODKRYJ
KSIĄŻKĘ PASTA >>>